Zber, sušenie a uchovávanie byliniek
Bylinky predstavujú dôležitú súčasť starostlivosti o záhradu, ako aj vhodné doplnenie jedálneho lístka. Ak pri varení používame čerstvé lúčne alebo záhradné bylinky, tak ich stačí jednoducho natrhať pred varením. No v prípade zberu na sušenie sa postupuje trošku inak. Väčšina byliniek dosahuje svoju zrelosť pre zber v období pred kvitnutím, v tom čase je ich chuť a vôňa najintenzívnejšia. Obdobie pre zber je pre každú bylinku iné, no vo všeobecnosti platí, že listy sa zbierajú ráno , keď opadne rosa (na slnku strácajú cenné liečivé látky) , kvety v čase poludnia a korienky večerom.
Ak sa rozhodneme pre zber byliniek, tak by sme ich mali zároveň aj rovno spracovať. Nožnice na bylinky sú vynikajúci nástroj, ktorý by nemal chýbať vo vašej výbave. Nastrihané stonky alebo lístky sušíme porozkladané na papieri, plátne, alebo spolu zviazané a zavesené hore stonkami, ukryté pred priamym slnkom. Počas sušenia by sme ich mali niekoľko krát poobracať, aby sa rovnomerne presušili zo všetkých strán. Sušenie viacerých druhov byliniek, by sme nemali miešať, pretože menšie môžu uschnú skôr alebo silnejšie voňajúce bylinky môžu potlačiť vôňu menej aromatických rastliniek. Rastlinky sušíme tak 4-8 dní, pretože potom klesá obsah ich aromatických a liečivých látok. Bylinky, ktoré su po usušení tmavé alebo škvrnité, nemajú žiadnu výživnú hodnotu a mali by sme ich vyhodiť.
Na nastrihanie sušených byliniek je najvhodnejšie použiť nožnice na bylinky, pričom nastrihané bylinky skladujeme v čistých nádobách s dobrým uzatváraním na suchom a predovšetkým tmavom mieste, aby sa neznehodnotili, inak strácajú svoju chuť a výraznú vôňu. Každá nádobka s bylinkami by mala mať označenie s dátumom zberu, pretože bylinky by sa nemali uchovávať dlhšie ako jeden rok.
<< Späť